Checklist

1. Zonnepanelen voor elk huis?

40Zonnepanelen zijn interessant voor alle soorten woningen, of u nu een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1 kap, of vrijstaande woning hebt. Wel moet u de  eigenaar zijn van de woning. Als u huurder bent, dient u zonnepanelen te overleggen met de huiseigenaar.
Voor het plaatsen van zonnepanelen is géén vergunning nodig. Behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten.

 

2. Zonnepanelen voor plat dak en schuin dak

41Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geplaatst, zowel op een plat dak als een schuin dak met dakpannen, leisteen of golfplaten. Ook op een rieten kap zijn zonnepanelen mogelijk.
Zonnepanelen kunnen ook op de gevel worden geplaatst, of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager, zo’n 25%. Daarom ziet u deze minder vaak dan zonnepanelen op het dak.

 

3. Richting van dak bepaalt opbrengst zonnepanelen 

42Zonnepanelen dienen naar de zon richten. Maar die verplaatst zich de hele dag in een boog door de hemel. In de winter is die boog lager dan in de zomer. Wat is voor zonnepanelen de beste dakrichting? En welke dakhelling is de beste?
Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal. Het maakt dan niet uit of u een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager. Als je een dakrichting noord hebt, zijn zonnepanelen niet zinvol.

4. Dakhelling invloed op opbrengst zonnepanelen

Heeft u een schuin dak? Dan is een hellingshoek van 36 graden het beste. Zonnepanelen op een plat dak zijn ook ideaal, dan kun je zelf de dakrichting en dakhelling kiezen. Op een plat dak worden contructies of consoles gezet om de optimale helling te krijgen. Dakhelling wordt ook wel inclinatie genoemd.
Zonnepanelen met een andere dakhelling hebben een lagere opbrengst. In principe is het mogelijk zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek tussen 20 en 60 graden te plaatsen.

5. Zonnepanelen: hoeveel ruimte op het dak 

43Hoeveel m2 (oppervlakte) heeft uw dak voor zonnepanelen? U hebt ruimte nodig voor de zonnepanelen zelf en installatieruimte om de zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,65 m2. Reken bij een plat dak op 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Daar is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Houd u rekening met voldoende ventilatieruimte rondom zonnepanelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen. Een hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst. Petec Solar bekijkt de beschikbare ruimte en laat dat meewegen in de keuze voor het beste soort en merk zonnepaneel.


6. Schaduw op zonnepanelen?

44Overschaduwing betekent schaduw op je zonnepanelen. Dat beperkt het directe zonlicht op het zonnepaneel. Het rendement neemt daardoor af.
Petec Solar gaat na of er gebouwen in de buurt van je huis staan, die zorgen voor eventuele schaduw op je dak. Een kerktoren, vlaggen of de dakkapel van de buren? Staan er bomen die het zonlicht beperken op je zonnepaneel? Ook bladeren, vuil, sneeuw of ijs kunnen de werking van de zonnepanelen beperken. Dat kun je het beste weghalen. Onderhoud is verder nauwelijks nodig aan je zonnepanelen.
Schaduw op zonnepanelen kun je krijgen van:
•    huizen, gebouwen, schoorsteen
•    bomen, overhangende takken
•    dakkapellen, vlaggen, antennes
•    dakrand of naastgelegen zonnepanelen
•    vuil of bladeren
•    sneeuw of ijs
Petec Solar bekijkt de omgeving van uw  huis, wijst op eventuele overschaduwing en bepaalt de beste plaats voor installatie van zonnepanelen op je dak.

7. Beste rendement zonnepanelen

45Hoeveel moeten de zonnepanelen opbrengen? Zonnepanelen van een hogere kwaliteit brengen meer op dan standaard kwaliteit zonnepanelen . De prijs/prestatieverhouding is beter.
Zonnepanelen werken het beste met de juiste hellingshoek en richting. Het beste rendement haal je als de zonnepanelen gericht zijn naar het zuiden en een hellingshoek van 36 graden hebben. Als er schaduw op je zonnepanelen valt, is het rendement lager.
Het rendement  van zonnepanelen op uw gevel is ongeveer 25% lager.
Om het beste rendement uit de zonnepanelen te halen moet u de juiste zonnepanelen op de juiste plaats installeren. Die installatie moet ook goed en zorgvuldig gebeuren.

 
8. Zonnepanelen plaatsen: de meterkast

Het plaatsen van zonnepanelen vraagt nagenoeg altijd een aanpassing aan uw meterkast. De zonnepanelen voegen vermogen toe aan uw elektriciteitsnetwerk. Om brandgevaar te voorkomen dient in de meterkast een extra ‘groep’ te worden geinstalleerd. Leveren uw zonnepanelen meer dan 600 Wp vermogen, dan is een vrije groep nodig in de meterkast. Dit is vastgelegd in de wettelijke richtlijnen.

9. Welke meter voor zonnepanelen?

Zorg ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien. Zo’n meter loopt terug, zodra u meer produceert dan je verbruikt. Heeft u een meter die de toegeleverde stroom niet registreert, maar die wel terug kan draaien, dan verrekent de meter uw afname van elektriciteit automatisch met de teruggeleverde elektriciteit. Kunt u de teruggeleverde stroom wel meten, dan weet u hoeveel stroom aan het net is teruggeleverd.
Wanneer u een meter heeft die alleen afname kan registreren, dan kan de netbeheerder de meter vervangen. Daar zijn vaak wel ( geringen)  kosten aan verbonde

10. Zonnepanelen: wat zijn uw wensen?

Welke wensen heeft uzelf voor zonnepanelen? Wilt u de elektriciteit direct gebruiken, opslaan in een accu of aan het net leveren? Voor zonnepanelen op u huis heeft je wellicht andere wensen dan voor uw caravan, boot of vakantiehuisje. Beste zonnepanelen

Wat de beste zonnepanelen zijn voor u hangt van veel zaken af.
Het is een optelsom:
beste zonnepanelen voor jouw huis + beste plaats op je dak + beste installatie = beste opbrengst zonnepanelen

Petec Solar adviseert u vrijblijvend over zonnepanelen voor uw woning. U krijgt advies op maat over zonnepanelen: welke zonnepanelen zijn het beste voor uw huis, welke plaats is het beste, hoeveel ga je besparen op je energierekening.
Petec Solar kan u ook helpen met het aanvragen van de gemeentelijke/provinciale/overheids subsidie. Meer over Subsidie.