Zonnepanelen in Limburg?
4 augustus 2016
De financiële voordelen
4 augustus 2016
Show all

Nadelen van andere energiebronnen

Wat is het nut van zonnepanelen in Limburg? Zonnepanelen helpen ons om, door lokaal te denken en te handelen, globale problemen terug te dringen. En dan hebben we het niet alleen over het feit dat het gebruiken van zonne-energie goedkoper en milieuvriendelijker dan is dan de meeste traditionele energiebronnen.

Kernenergie

Deze vorm van energieopwekking stuitte in Nederland altijd op veel weerstand. De meeste voorstanders van nucleaire energie wijzen vaak op de zeer lage uitstoot van kooldioxide en andere luchtverontreinigende stoffen van kerncentrales, maar dat is slechts een kant van het debat. Tegenstanders menen dat de risico’s van ioniserende straling, de wijze waarop splijtstoffen gewonnen en vervoerd worden en radioactief afval kernenergie geen aanvaardbaar alternatief maken. Om nog maar de zwijgen over hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn van ernstige ongelukken, zoals in Tsjernobyl en, nog relatief recent, Fukushima plaats hebben gevonden. Allemaal problemen die zonne-energiegebruik niet kent. Met uitzondering van de reactor in het Zeeuwse Borssele, heeft Nederland geen in werking zijnde kerncentrales. Deze centrale in Borssele levert nog geen vier procent van de totale Nederlandse stroomproductie.

Fossiele brandstoffen

Het verzamelen en verbruiken van fossiele brandstoffen is relatief eenvoudig, maar natuurlijk ook heel erg vervuilend. Het verspreiden van verbrandingsproducten zoals roet, fijnstof en natuurlijk het bekende CO2 is dan ook onvermijdelijk. Maar naast de enorme emissies waarmee het gebruik van deze energiebronnen gepaard gaat, is ook het prijzige winnen van deze stoffen erg schadelijk voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan bodemdalingen in de provincie Groningen, of de uitgestrekte littekens die bruinkoolwinning op het landschap van de voormalige DDR heeft achtergelaten. En door de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, valt de enorme invloed die gebruik heeft op de internationale machtspolitiek niet te ontkennen. Zonnepanelen in Limburg zijn nuttiger dan ze op het eerste gezicht wellicht lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *