Zonnepaneel

Een zonnepaneel zet het zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom), doordat zonlicht een elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium op het paneel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie, in Engels photo voltaic(PV), Photo voltaic is de term voor de omzetting van licht (‘Photos’ in het Grieks) naar elektrische spanning (Volt).
Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Zo’n compleet systeem wordt een Zon-PV systeem genoemd.

De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Voor het opwekken van energie is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Nederlands zonlicht is dus prima geschikt om elektriciteit op te wekken!

De meeste zonnepanelen op woningen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Het systeem levert stroom aan het net als de panelen tijdelijk meer elektriciteit leveren dan u gebruikt. De geproduceerde stroom, die door de omvormer worden geproduceerd, kan dan worden “verkocht”. Op deze manier creëren we kleine en grote elektrische zonne-energiecentrales.

Een kijkje in het productieproces van zonnepanelen :